Cikkek

PhotoShop - Élesítés V
(2007.08.13)
Szerző: Budai Péter
Forrás > Digiretus.hu - Fotóretusálási portál

Jópár módját bemutattuk már az élesítésnek. Ennek az az oka, hogy jópár módja létezik - nem csak a megszokott Unsharp Mask. "Öreg" Életlen Maszkunkat kombinálhatjuk egyéb megoldásokkal is, melyek finomabb végeredményt adnak, mint önmagában való használata. Ilyen például, ha a színcsatornákat figyelmen kívül hagyjuk az élesítés során.


1. Nyisd meg a fotót!

A lényeg az, hogy csak a fotó világossági információit élesítsük. A színcsatornák élesítése felesleges a részletek tekintetében.


2. Csatornaváltás

Ehhez először át kell váltanod RGB Color módból Lab Color módba. Az RGB színmód csak a piros (R), zöld (G) és kék (B) csatornákat jelenti. Tehát a kép mindhárom csatornája színcsatorna. Lab módban két színcsatornát (a és b) kapunk és a egy világossági (Lightness) csatornát. Utóbbira lesz szükségünk.3. Válaszd a fényt!

Válts át a Channels palettára, majd válaszd ki a Lightness csatornát. Egy monokróm képet látsz, amely az adott csatorna információit mutatja. Ezt kell élesítenünk.


4. Szokás szerint

Élesítsd a képet a megszokottak szerint, például az életlen maszk (Unsharp Mask) segítségével. Apró részletek lévén mi egy kis sugár (Radius) értéket választottunk közepes élesítési erőséggel (Amount). A Threshold értékét 0-án hagytuk. Válassz belátásod szerint, képednek megfelelő beállításokat!


5. Nem meglepő...

...hogy élesebb fotót látunk végeredményül. Csak a kép világossági információi, részletei élesedtek. A színzaj jelenlétét ezáltal nem növeltünk, viszont a világossági zaj a túlzott élesítés hatására növekedhet.


Szerző: Budai Péter
Forrás > Digiretus.hu - Fotóretusálási portál

Hozzászolások

Szólj hozzá Te is!FotoRace | DigiNews | © Minden jog fenntartva | Megtekintve : 6133