Tesztek

Canon IXUS 700
(2006.07.06)
Forrás > Sooters foto

A 7 millió képpontos Digital IXUS új stílust teremt


A Canon - a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata - bemutatta az IXUS sorozat új zászlóshajóját - a 7,1 millió képpontos Digital IXUS 700 fényképezőgépet. A hasznos új funkciók mellett az eredeti "Perpetual Curve" kontúrozott formatervezés révén a rozsdamentes acélból készült titánszürke Digital IXUS 700 folytatja az IXUS hagyományt, és új távlatokat nyit meg a kompakt fényképezőgépek tervezésében.

A fényképezőgép ugyanazzal a DIGIC II képfeldolgozó processzorral dolgozik, mint a Canon EOS-1 professzionális sorozatú digitális fényképezőgépei, emellett 3-szoros optikai zoommal és nagyméretű , 2,0" képátlójú LCD-vel rendelkezik. A gép másodpercenként akár 30 képkockás sebességű, kiváló minőségű VGA videofelvételek készítésére képes, és a felvétel hosszának csak a memóriakártya kapacitása szab határt. A különböző funkciók között megtalálható a nagysebességű USB 2.0 csatlakozási lehetőség, a "Saját szín" funkció, vagyis a színek szerkesztése a fényképezőgépben, valamint a Print/Share (Nyomtatás/megosztás) gomb is, amely leegyszerűsíti a PictBridge kompatibilis közvetlen nyomtatást és a képek gyors áttöltését. A 7,1 millió képpontos képérzékelő még A3-nál nagyobb méretű nyomtatást is lehetővé tesz.

"A csúcstechnológia és a formatervezési elegancia ötvözeteként ez a fényképezőgép jó példája cégünk tökéletesség iránti elkötelezettségére" - mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. "A Digital IXUS 700 egészen az IXUS filozófia gyökeréig vezethető vissza: a kivitelezés megalkuvás nélküli minősége és a legújabb technikai megoldások a miniatürizáció és a formatervezés sikertörténetében öltenek testet".

Új design

Bár külsejével a Digital IXUS 700 is utal az eredeti IXUS-t megtervezo Yasushi Shiotani "négyzet és kör" koncepciójára, alapvetően mégis eltér a hagyományosan szögletes IXUS-októl. A selymes tapintású fémváznak és a jellegzetes íveknek köszönhetően mindig élvezetes a gép használata, míg a gömbölyített kontúrok még jobban kihangsúlyozzák a váz amúgy is szembetűnő karcsúságát, amely 8%-kal könnyebb is, mint az előző csúcsgép, a Digital IXUS 500 váza.

A 2" képátlójú LCD kijelző a speciális "QuickBright" funkció segítségével ideiglenesen azonnal maximális fényerőre kapcsolható, ezáltal könnyebbé válik a képek ellenőrzése a kültéri fényképezés során. A "Night Display" (Éjszakai nézet) funkció gyenge megvilágításnál nyújt segítséget a kép LCD kijelzőn való megkomponálásához. Az előző modellek módválasztó kapcsolóit kifinomult alakú módválasztó tárcsa váltja fel.

Lélegzetelállító teljesítmény

A professzionális fotósok és a hírügynökségek (például a Getty Images) által is nagyra értékelt DIGIC II processzor a fejlett színgradációval és a precíz fehér-egyensúly beállítással kiváló képminőséget biztosít.

Ezen kívül a DIGIC II processzorral elérhetővé válik a gyakorlatilag azonnali, 0,8 másodperces üzembe állási idő, valamint a megszakítás nélküli, a memóriakártya teljes szabad kapacitását kihasználó, 2,0 kép/mp sebességű felvételkészítés. A képek gyors áttöltésére az új USB 2.0 Hi-Speed interfész szolgál. A nagyszerű teljesítmény lehetővé teszi a nagysebességű megjelenítést, a képek közötti ugrást (keresési funkcióval), a képek gyors elforgatását és a megnövelt kártyaírási sebességet is. Az autofókusz sebessége 55%-kal haladja meg az előző modellét, ami a kompaktabb, újratervezett 37-111mm zoom objektívnek, a hátsó élességállítási rendszerének, valamint a DIGIC II feldolgozási erejének köszönhető.

Fényképezési funkciók

A "fényképezz és mutasd meg a többieknek" élmény érdekében az új "Hold" (Tartás) funkcióval az elkészített kép tetszőleges ideig megjeleníthető, illetve azonnal, a lejátszási módba való átkapcsolás mellőzésével is törölhető. Az exponáló gomb ismételt megnyomásával a fényképezés folytatható. Az új "My Colours" (Saját szín) menü a felhasználók kezébe adja az álló- és mozgóképek színeinek exponálás előtti beállítását. A kilenc okos színszerkesztő funkció között megtalálható a "Colour Accent" (Színhangsúlyozás) is, amellyel egy kivételével valamennyi szín fekete-fehérré konvertálható. A többi "Saját szín" funkció lehetővé teszi például a kedvenc színek élénkebbé tételét, illetve a színcserét is, ami nem csak szórakoztató, hanem praktikus célokat is szolgál, például felhasználható különböző termékek, illetve belsőépítészeti díszítoelemek formatervezéséhez is. A felhasználók a kép két különböző másolatát menthetik el - az egyiket az effektussal, a másikat anélkül.

A maximális kihasználhatóság és a könnyű kezelhetőség érdekében a Digital IXUS 700 összesen 13 fényképezési üzemmóddal rendelkezik. Ezek között megtalálható az automata és a kézi expozíciós mód is, amellyel a tapasztaltabb és vállalkozó kedvű fotósok olyan beállításokat módosíthatnak, mint a fehér-egyensúly, az expozíció kompenzáció, a 15 és 1/2000 mp között állítható záridő és panorámaképek készítését szolgáló speciális több képes felvételi mód. A 9 különleges téma mód közül például a Portré, illetve a Hó és strand mód is hasznosan alkalmazható a legnépszerűbb fényképezési helyzetekben. Az új, a korábbinál erőteljesebb vaku hatféle módban üzemel, és automatikus ISO érzékenységnél 4,8 méterig hatékony.

Új videofelvételi funkciók

A Digital IXUS 700 számos új videofelvételi és -lejátszási funkciót tartalmaz. A digitális zoom akár a videózás közben is használható, emellett a felhasználók akár egyperces, 60 képkocka/mp sebességű lassított felvételt is készíthetnek. A lassított felvétel vezérlése immár érzékenyebb, öt-fokozatú sebességállítási funkcióval gazdagodott, míg a fehér-egyensúlyt és az expozíciót a fényképezőgép automatikusan a zoomolásnak megfelelően módosítja. A különleges "Compact" mód segítségével kis méretű, e-mailhez csatolható, akár 3 perces felvételek is készíthetők (15 képkocka/mp sebességgel, 160 x 120 pixeles felbontásban).

Ergonómia

A kereső méretének eredményes csökkentése ellenére a Canon mérnökei megőrizték a 16 mm-es szemtávolságot, így a gépet a szemüveget viselok is kényelmesen használhatják. Az intelligens helyzetérzékelő szenzor nem csak automatikusan a megfelelő helyzetbe forgatja el a függőlegesen exponált képeket, hanem javítja a fehér-egyensúlyt, az élességállítást és az expozíciót is, mivel segítséget nyújt a fényképezőgép beépített iSAPS fotósegédjének, hogy az figyelembe vehesse például az égbolt és az előtér valószínűsíthető elhelyezkedését.

A kreatív lehetőségek kiterjesztése

A külön megvásárolható vízálló tok segítségével a fotósok remekbeszabott víz alatti képeket készíthetnek akár 40 méteres mélységben is. A tok speciális fényszóró panellel küszöböli ki a víz alatti apró tárgyak által okozott "havazási" effektust, a dupla üvegű lencsével pedig elkerülhető a bepárásodás. A külön megvásárolható tokesúlyok segítségével könnyen fenntartható a fényképezőgép neutrális lebegése a merülések során. Az új, külön megvásárolható HF-DC1 nagy teljesítményű kiegészítő vaku tovább bovíti az éjszakai és beltéri fényképezés lehetőségeit. A 18-as kulcsszámú (ISO 100, méter) segédvaku automatikusan, az elővillantások figyelembe vétele nélkül, szinkronban villan a fényképezőgép beépített vakujával. A fényképezőgép blendeértéke alapján a segédvaku három különböző teljesítményértékre állítható. A vaku a hozzá mellékelt tartóval csatlakoztatható a fényképezőgéphez, így együtt is állványra szerelhetők.

Nyomtatás és megosztás

A Digital IXUS 700 PictBridge kompatíbilis, ami azt jelenti, hogy megfelelő nyomtatóval a képek nyomtatása számítógép használata nélkül is lehetséges. Ha a fényképezőgépet egy DIGIC II processzorral felszerelt kompakt fotónyomtatóhoz - például a Canon új SELPHY CP600 fotónyomtatójához - csatlakoztatja, akkor egy ilyen fényképezőgép-nyomtató párosnak mindössze 63 másodpercébe telik egy szegélynélküli fotónyomat elkészítése. Ezek a nyomtatók támogatják a széles (100 x 200 mm) formátumú tájkép-nyomtatást is: a fényképezőgép automatikusan úgy vágja meg a képet, hogy az illeszkedjen a széles formátumhoz. Ezen kívül a nyomtatók támogatják az igazolványkép nyomtatást, az N-Up többképes nyomtatást, továbbá a videofelvételek képkockáinak nyomtatását is. A Print/Share (Nyomtatás/megosztás) gomb segítségével a képek egyetlen mozdulattal egy Windows vagy Mac rendszeru számítógépre tölthetok.

Szoftverek

A mellékelt szoftverek között megtalálható a képek megjelenítésére, kezelésére és archiválására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows), illetve ImageBrowser (Mac) program, valamint a PhotoStitch és a PhotoRecord, és az ArcSoft PhotoStudio képszerkesztő alkalmazások. Kétféle illesztőprogram is használható: a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me). A Picture Transfer Protocol (PTP) támogatás révén a fényképezőgép bármilyen Windows XP (SP1 - 2) és Mac OS X (v10.1.5 - 10.3) rendszert futtató számítógéphez csatlakoztatható, külön illesztőprogram telepítése nélkül.

A Canon Digital IXUS 700 muszaki adatai

KÉPÉRZÉKELŐ

Típus

1/1,8" CCD

Hasznos képpontok száma

Kb. 7,1 millió

Színszuro típusa

Primer színszurő

KÉPFELDOLGOZÓ PROCESSZOR

Típus

DIGIC II processzor iSAPS technológiával

OBJEKTÍV

Gyújtótávolság

7,7 - 23,1 mm (35 mm-es filmes gépre vetítve: 37 - 111 mm)

Zoom

Optikai: 3-szoros, digitális: kb. 4,0-szeres, kombinálva kb. 12-szeres

Maximális f/érték

F/2.8 - f/4.9

Felépítés

7 lencsetag 5 csoportban (2 aszférikus lencsetag)

ÉLESSÉGÁLLÍTÁS

Típus

TTL

AFrendszer/ pontok

9 pontos AiAF, 1 pontos AF (középre rögzítve)

AFrögzítés

Be/Ki (választható)

AFsegédfény

Igen

Közelpont

5 cm

EXPOZÍCIÓ VEZÉRLÉSE

Fénymérési módok

Kiértékelő, Középre súlyozott átlagoló, Szpot (középpontos)

AE rögzítés

Be/Ki Választható

Expozíció kompenzáció

+/-2 Fé, 1/3 Fé lépésekben

ISO érzékenység

AUTO, 50, 100, 200, 400

ZÁR

Záridő

15 - 1/2000 mp
(Az 1 mp vagy hosszabb záridők csak Hosszú záridő üzemmódban elérhetők. Az 1,3 mp és hosszabb záridőknél a gép zajcsökkentéssel dolgozik.)

FEHÉR-EGYENSÚLY

Típus

TTL

Beállítások

Automatikus, Napfény, Felhos, Izzólámpás, Fluoreszcens, Fluoreszcens H, Felhasználói

KERESŐ

Kereső

Valós képu zoomos, optikai kereső

LCD MONITOR

Monitor

2,0" P-Si TFT, kb. 118 000 képpont

Lefedés

100%

Fényerő

15 fokozatban állítható

VAKU

Üzemmódok

Automata, Kézi vaku, Be / Ki

Hosszú szinkron

Igen

Vörös-szem effektus csökkentés

Igen

Vaku expozíció rögzítés

Igen

Beépített vaku hatótávolsága

50 cm - 5,0 m (Nagy látószög) / 3,0 m (Tele) (ISO AUTO esetén)

Külso vaku

Canon nagyteljesítményű vaku

FÉNYKÉPEZÉS

Üzemmódok

Automata, Kézi, Digitális makró, Különleges téma mód (Portré, Lombozat, Hó, Strand, Tuzijáték, Víz alatti, Beltéri, Mozgó gyerekek, Éjszakai felvétel), Panoráma funkció, Videó

Fotóeffektusok

Élénk, Semleges, Lágyrajzú, Szépia, Fekete-fehér, Saját szín (9-féle beállítás)

Felvételi módok

Egy felvétel/Sorozatfelvétel, Önkioldó

Sorozatfelvétel

Kb. 2,0 kép/mp

RÖGZÍTETT KÉPPONTOK SZÁMA / TÖMÖRÍTÉS

Képméret

(L)3072 x 2304, (M1)2592 x 1944, (M2)2048 x 1536, (M3)1600x 1200, (S)640 x 480, Levelezőlap Dátum nyomtatás

Tömörítés

Szuperfinom, Finom, Normál

Videók

(L)640 x 480, 30/15fps (M)320 x 240, 60/30/15 képkocka/mp (S)160 x 120, 15 képkocka/mp

Videó hossza

Akár 1 GB (640x480, 320x240, 30/15 képkocka/mp) / Akár 3 perc (160x120) / Akár 1 perc (320x240, 60 képkocka/mp)

FÁJLFORMÁTUM

Állókép formátum

JPEG (Exif 2.2 [Exif Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] (1.1 verzió) kompatibilis

Videók

AVI [Motion JPEG + WAVE (mono)]

Hangfájlok

WAVE (mono)

KÖZVETLEN NYOMTATÁS 

Canon nyomtatók

SELPHY kompakt fotónyomtatók és PIXMA nyomtatók, amelyek támogatják a PictBridge szabványt (az igazolványképek és a videók képkockáinak nyomtatását csak a SELPHY CP nyomtatók támogatják)

PictBridge

Igen

TOVÁBBI FUNKCIÓK

Sajátgép

Indító kép és a fényképezőgép-hangok testreszabása

Hangjegyzet

Akár 60 mp képenként

Intelligens helyzetérzékelo

Igen

Hisztogram

Igen

Nagyított lejátszás

2-szeres - 10-szeres

Önkioldó

Kb. 2 vagy 10 mp-es idozítéssel vagy Felhasználói

Menü nyelvei

Angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, egyszerűsített kínai, hagyományos kínai, japán, orosz, portugál, koreai, görög, lengyel, cseh, magyar, török

INTERFÉSZ

Számítógép

Nagy sebességű USB 2.0 (Mini-B, PTP)

Egyéb

A/V kimenet (PAL/NTSC)

MEMÓRIAKÁRTYA

Típus

Secure Digital (SD) kártya (32 MB SD kártya mellékelve)

TÁMOGATOTT OPERÁCIÓS RENDSZEREK 

PC

Windows 98SE / Me / 2000 SP4 / XP / XP SP1-2

Macintosh

OS X v10.1.5 - 10.3

SZOFTVER

Böngészés és nyomtatás

ZoomBrowser EX (PhotoRecord) / ImageBrowser

Egyéb

PhotoStitch

Illeszto-programok

TWAIN (Windows 98 / 2000), WIA (Windows Me/XP)

Képmódosítás

ArcSoft PhotoStudio

ÁRAMELLÁTÁS

Akkumulátorok

Töltheto NB-3L lítium-ion akkumulátor (az akkumulátor és a töltő mellékelve)

Akkumulátor kapacitása

Kb. 160 kép (3) Kb. 210 perces lejátszás

Hálózati áramellátás

Külön megvásárolható ACK900 adapter készlet segítségével

KIEGÉSZÍTŐK

Tok

SC-DC20 puha tok, DCC-70 puha bortok, Digital
IXUS Metal nyakpánt

Vízálló tok

WP-DC70 vízálló tok (40 m), WW-DC1 tőkesúlyok
vízálló tokhoz

Vaku

HF-DC1 nagy teljesítményű vaku

Áramellátás és akkumulátortöltok

ACK900 hálózati adapter készlet

FIZIKAI ADATOK

Üzemeltetési környezet

0 - 40°C, 10 - 90% páratartalom

Méretek (Sz x Ma x Mé)

89,5 x 57,0 x 26,5 mm (a kiálló részek nélkül)

Tömeg (csak a váz)

Kb. 170 gForrás > Sooters foto

Hozzászolások

Szólj hozzá Te is!FotoRace | DigiNews | © Minden jog fenntartva | Megtekintve : 3777