Tesztek

Fuji Finepix S5000 és S602Z Melyiket válasszam? - S7000 tapasztalatokkal kiegészítve -
(2006.08.07)
Forrás > Berek Roland

Sokakban felmerült már ez a kérdés, így a cikkemben a kettő gép közötti különbségek kiemelésére összpontosítok, elsősorban kezdő fotósok számára kiélezve. Nekik általában nem mond sokat az, hogy egy gép CCD érzékelője mekkora méretű, mit jelent a rekeszérték, stb.
Mindkét fényképezőgépet napi rendszerességgel használtam több, mint fél évig, így objektív kép alakult ki róluk bennem.Manapság, ha valaki digitális-fényképezőgépet szeretne venni - nem csupán családi fotózásra - jó alaposan körül kell járnia a témát. Nem elég, ha a rövid, tájékozató jellegű leírásokra hagyatkozunk. Ezek korántsem árulnak el mindent a gépek széleskörű használatáról. Az S5000-es felfogható mint az S304-es felturbózott, illetve mint az S602-es lebutított változata. Ki hogy látja. Ennek ellenére az utóbbihoz képest is tartogat meglepetéseket.

Kezelhetőség, design

Mindkettő gép kezelése igen könnyen elsajátítható akár a dobozban mellékelt leírás nélkül is, de azért érdemes átolvasgatni. A gombok nagy része ugyanott található. Kis desing-tól eltekintve funkcionalitásuk is majdnem tökéletesen megegyezik. Az LCD kijelző mérete az S602 esetében kissé nagyobb, de a felbontása (110.000 pixel) megegyezik az S5000-ével. Az optikai kereső azonban jelentős eltérést mutat. S602-nél 180.000 pixel, míg S5000-nél csupán 114.000 pixel.
Az S602 robosztusnak tűnhet társa mellett, de - mint az általában jellemző - a nehezebb gép esetében nincs akkora bemozdulás exponáláskor, mint a könnyebbnél. Mindkét gép esetében van beépített vaku, aminek ugyan nem nagy a hatótávolsága (kb. 3 méter a max.), de van vörösszem effekt csökkentés, (amit elővillantásokkal kompenzál), automata mód és hosszú szinkron is. Az S602-nél a gép tetején megtalálhatjuk a vakupapucsot, így komolyabb vaku használatára is van lehetőség.

Az érzékelő

A hasonló típusú CCD érzékelők mérete többnyire egyenesen arányos a képminőséggel. Nincs ez másképp az itt tárgyalt gépek esetében sem.
Míg a Finepix S602-nek 1/1.7 " méretű a CCD-je, addig az S5000-nek csupán 1/2,7". Tehát az S602-nek majdnem dupla akkora az érzékelője, mint az S5000-nek. Az érzékelő lapkák száma (3,14 millió) ugyan megegyezik mindkét modell esetében, azonban a kettő közti minőségkülönbség egy-egy közel azonos beállításnál láthatóvá válik, bár az avatatlan szem számára még nem feltűnő.
A 3,14 millió pixel 2048x1536 képnek felel meg. Otthoni felhasználásra ez több mint elegendő.

Az objektív

A két fényképezőgép objektíve merőben más kinézetű, hisz a különböző CCD-khez más-más lencserendszer tartozik. Az eltérés azonban nem csupán a lencsék méretében, hanem a zoom-tartományban is tapasztalható. Míg az S602-t 35mm - 210mm tartományú objektívvel és 6x optikai zoom-mal, addig az S5000-et 37 mm - 370 mm-es objektívvel, valamint 10x-es optikai zoommal vértezték fel. Persze, hogy mindezt ki is tudjuk használni, érdemes befektetni egy jobb fajta állványba, hiszen remegő kézzel aligha készítünk jó felvételt bármelyik gépnél, maximális nagyítással. A digitális zoomról nem ejtenék sok szót, hiszen az már a kép minőségének rovására digitálisan, felnagyítja a már meglévő részleteket, és elmossa kicsit a kontúrokat. Sose használtam, mert épp ezen okokból kifolyólag nem látom értelmét.
Mindkét fényképezőgép esetében lehetőségünk van előtétlencséket alkalmazni, hiszen a Fuji ezen modelljein megtalálható az objektív tövénél, erre a célra kialakított 55 mm-es menet. Az S602 esetében külön adaptergyűrűt kell vásárolni, viszont az S5000 esetében a gyártó - úgymond ajándékként - ezt már belerakta a dobozba. Igaz, nem sok előtétlencse készül 55 mm-es szűrőátmérővel, de az ezen gépekhez ajánlott Soligor-ok 52 mm-es menetéhez nem nehéz átalakítót szerezni (kb. 800Ft).
A másik nagy különbség makro módban mutatkozik meg. Itt térnék ki arra, hogy milyen hasznos a manuális fókusz használata. Az S5000-et használva kézi fókusz esetén is nagyon nehéz volt az objektívtól 3-4 cm-re lévő tárgyak fotózása. Auto fókusznál 5-6 cm távolság megfelelő. Az S602 esetében ledöbbentem. A gyártó ugyan azt írja, hogy makro módban 1 cm-es távolság a legközelebbi, ám erre rácáfoltam több ízben is, mikor a lencsétől 1-2 mm-re lévő rovarokat és tárgyakat fotóztam pengeélesen.
Természetesen a kézi fókusz nemcsak ilyen esetekben hasznos. Ha egy bizonyos távolságban számíthatunk az adott téma megjelenésére, akkor jobb, ha előre beállítjuk az élességet. Ha ez megvan, akkor a gépnek automata üzemmódban már csak a záridő és rekeszérték beállításával kell foglalkoznia, így az exponálógomb lenyomása és a fényképezés megtörténte közt eltelt idő jelentősen lerövidül. Illetve elkerülhetjük az esetleges "félremérést" is, amikor a főtéma felé fordítva a gépet, az exponálógombot félig lenyomva, visszafordítjuk a gépet a kompozíció érdekében előzőleg kijelölt irányba. Fontos különbség a kézi élességállítás módja is. Míg az S602-nél az objektíven található egy gyűrű, amit elforgatva nagyon könnyen és finoman beállíthatjuk a az élességet, addig az S5000 esetében a fehéregyensúly gombot lenyomva tartva, a zoomgombokkal állíthatjuk fokozatonként. Ez nem csupán kényelmetlen megoldás, hanem ez esetben fokozatos, ami nem olyan pontos, mint az előzőnél.

Záridő és rekesz

S602 esetében 1/10000, míg S5000-nél csupán 1/2000 másodperc. Ez utóbbi ugyan általában elég egy focista, egy görkoris, egy vágtázó ló, vagy egy távolabbi - 80km/h-val süvítő - motor fotózásához, de 1/10000 másodperces záridővel vízcseppet, vagy repülőgépet is sokkal jobban "megfagyaszthatunk". A záridő másik határa is az S602 felé dönti a mérleg nyelvét, hiszen 15 másodpercig tudunk fotózni egy alig megvilágított éjszakai témát, ami az S5000-es esetében csupán 2 másodperc, ami ugye, akárhogy is nézzük 7,5 szer kevesebb az előzőnél. Ami nagyon hiányzik nekem, az a B záridő, amikor addig exponál a gép, amíg lenyomva tartjuk a gombot. Ez a funkció még a régi Zenit-E fényképezőgépemnél is megvan, pedig az még velem egyidős, azaz 23 éves.
A rekeszértékekben is van némi különbség, ami gondolom leginkább a lencsék méretéből adódik. S602-nél f2.8-tól egészen f11-ig elmehetünk, S5000-nél pedig csak f9-ig. A legkisebb értéket akkor érdemes beállítani, ha mondjuk a háttérből szeretnénk kiemelni egy személyt. Ekkor a célszemély éles lesz, a háttér pedig elmosódik. A legnagyobb érték pedig akkor használatos, ha azt szeretnénk, ha az előtér és a háttér egyaránt éles legyen. Persze a köztes értékekkel játszva mindez variálható.
Hozzá kell tennem, hogy ezen értékek csak manuális módban állnak rendelkezésünkre. Automata, illetve záridő- vagy rekesz-előválasztás esetén nem ilyen széles a paletta.

Sorozatkép és videó

Mindkét géppel lehet sorozatképet készíteni. Maximális felbontás esetén az S602 3,3 kép/másodpercre, az S5000 5 kép/másodpercre képes, mindkettő esetében maximum 5 képig. Ennek van két változata: A lenyomástól mért 5 kép, illetve folyamatosan fényképezve az utolsó 5 kép. Ezen kívül 1,8 kép/másodperc sebességgel 40 képet készíthetünk folyamatos fotózás mellett, ezt viszont csak 1 megapixel felbontással.
Mindekét fényképezőgéppel készíthetünk videofelvételt 30 kép/másodperc képfrissítéssel, elfogadható minőségű hanggal együtt. S602-vel 640x480-as felbontás a maximum, S5000-nél viszont csak 320x240.

Összkép

Sok minden szól az olcsóbb S5000, de még több az S602 mellett. Ráadásul nincs nagy árkülönbség a kettő között, így ha azt a 15-20.000 Forintot nem sajnáljuk, bátran áldozzuk fel, hisz mégiscsak jobb minőséget és szélesebb felhasználhatóságot kapunk érte.

Fuji Finepix S7000

A most megjelent Fuji Finepix S7000, mindent tud, amit az S602, sőt rápakol még néhány lapáttal. 6 megapixeles felbontás, 235.000 pixeles optikai kereső, IV. generációs CCD. Mindez csak egy része az újításoknak. Ráadásul alig 10.000 Forinttal drágább, mint elődje. Érdemes tehát ez utóbbit megvásárolni, ha komolyan foglalkozunk a fotózással, de nincs túl sok pénzünk.

Megpróbálok rövid, de lényegretörő lenni.
Eddig Fuji Finepix S5000-et, S602-t, S3000-et és az S7000-et volt szerencsém használni a Fuji gépei közül. Az előzőekhez képest jobb képminőség, és néhány újítás jellemző rá, igaz pár dolgot elhagytak az S602-höz képest.

Előnyök:

- 1/10.000 - 15 mp záridő
- B idő maximum 15 másodpercig
- Supermakro
- Manuális mód
- Sorozat: 5 kép/mp, 5 kép/mp utolsó 5 képig, 1,8 kép/mp 40 képig
- Jó felépítés, kézreáll minden gomb
- Egyszerű, áttekinthető kezelés
- Vaku fényerő állítás
- Külső vakucsatlakozás
- Távkioldóhoz menetes csatlakozó az exponáló gombon
- Egy garnitúra 2000 mAh-s akksival 300-nál több képet csinálok
- 235.000 pixeles elektronikus kereső (jelentősen jobb minőségű, mint amire számítottam)
- Előtétekkel bővíhető (használok hozzá tele, nagylátószögű és makro lencsét, illetve polárszűrőt is)
- Megfelelő tömeg, jól megtartható
- xD és CompactFlash I., II.
- Remek kézifókusz
- Fókusz-/zoom-gyűrű
- Noname CF kártyát is simán kezel
- Állványra rögzítve is cserélhetőek az akksik és a kártyák

Hátrányok:

- Nem állítható a JPG tömörítés
- Néha elég zajos a kép ISO 200-nál is
- F8 a legszűkebb rekesz, míg az S602-nél, és az S5000-nél F11 volt
- Vaksötétben gyakran életlen kép (nincs segédfény, pedig az S5000-nél sokat segített)

Összesítve:

Árkategóriájában a legjobb. Több pénzem meg nem volt. Sok drágább gép sem tud ilyen széles záridőintervallumot. Ezáltal, és a sok egyéb beállítási lehetőség által remekül használható minden területen. Közel 1 hónapos, mindennapi használata alatt, minden területen helytállt.

136.000 Ft-ért vettem az Extrem Digital egyik üzletében Budapesten, és kaptam hozzá egy 128MB-os Olympus xD kártyát.
Pár évig bőven jó lesz még számomra. Legkésőbb 3-5 év múlva úgyis digitális tükörreflexes gépet veszek, mert addigra már nagyobb tudásúak lesznek olcsóbban. Ráadásul a most még jelentkező hibák nagy része is biztos javításra kerül.

Berek "Rollah" Roland


Forrás > Berek Roland

Hozzászolások

Szólj hozzá Te is!FotoRace | DigiNews | © Minden jog fenntartva | Megtekintve : 5621